Őrségi tájkép

Programajánló

Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Szalafő, Pityerszer
Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházakból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

Nyitva tartás:
március 1. – november 1., kedd–vasárnap, 10.00–17.00
június 1. – augusztus 31., hétfő–vasárnap, 10.00–18.00

A múzeum megtekintésén túl csoportok részére előzetes bejelentkezés esetén hagyományos kézművesmesterségek kipróbálására is lehetőség nyílik: korongozás, ősmagyar reflexíj használata, mézeskalács-készítés. A múzeum területén egy színvonalas kézművesbolt és egy széles gasztronómiai kínálattal rendelkező pajtabüfé is működik. Érdeklődni a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban a 94/548-034-es telefonszámon, vagy Szabados Juditnál a 06-30/467-7022-es és az esti órákban a 06-94/428-252-es telefonszámon lehet.

Pityerszeri ház

Fazekas Múzeum

Magyarszombatfa
A népi műemlék lakóház igényes bemutatás által az itt lakott gölöncsércsalád mindennapjaiba enged bepillantást.

Nyitva tartás:
május 1. – október 15.
10.00–16.00 óráig

Őrségi Vadászati Kiállítás

Magyarszombatfa
Az Őrség élővilágát, a vadászat és a természet kapcsolatát mutatja be.

Nyitva tartás:
április 1. – október 31., kedd–vasárnap 10.00–17.00
november 1. – március 31-ig előzetes egyeztetés szükséges

Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum

Körmend
A Körmend központjában található kastélyegyüttes főépülete - az egykori reneszánsz kastély valószínűleg a XV. században épült. A Batthyányiak tulajdonába került épületet 1610-ben, majd az 1650-es években építették újjá. Érdemes megemlíteni a kétemelet magas dísztermet és a nagyszabású barokk lépcsőházat, ahol Mária Terézia lovasképe ma is látható, amely az 1740-es pozsonyi koronázáson ábrázolja a királynőt.

A főépületben ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum működik, az egykor Lovarda színház, az ezzel szemben található régi szerszámozóban Magyarország egyetlen cipőtörténeti gyűjteménye látható. Benne különböző ritkaságok között megtekinthető Erzsébet királyné báli cipellője is.

A kastélyparkban a védett fák mellett értékes a Fischer bécsi szobrász által a XIX. században készített négy évszak allegóriából megmaradt Tavasz-Nyár szoborcsoport, illetve az 1820 körül felállított 15 méter magas obeliszk, melynek oldalán bronztábla emlékeztet a neves Batthyányakra, tetején pedig a családi címerállata, a fiait önnön vérével etető pelikán látható.

Körmendi kastély

Nyitva tartás:
április 1. – október 31., kedd–péntek:
8.00–12.00 és 13.00–17.00, szombat: 9.00–12.00 és 14.00–17.00
november 1. – március 31., kedd–szombat
naponta 10.00–12.00 és 14.00–16.00

Egyéb látnivalók Körmenden

A főtéren felállított egész alakos Kossuth-szobor, a Szent Erzsébet plébániatemplom és a mögötte levő téren IV.Béla szobor. A Rába híd mellett találjuk Nepomuki Szent János szobrát.

Kétvölgy

A település nevét még e század elején is hiába kerestük volna a térképen,a falu jelenlegi nevét Permise és Ritkaháza egyesülése után kapta. A hegy-és dombvidéki fenyõépítkezés tipikus épülete a Fõ út 36. szám alatti lakóház, mely védett népi műemlék, napjainkban panzióként üzemel.

Kétvölgyi hajlított lakóház Kétvölgyi látkép

A XIX. században épült, úgynevezett hajlított lakóház korábban kerített volt, de mára a régi épületből csak a szoba és a konyha maradt fenn, amit új épületrészekkel egészítettek ki. Előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Velemér

Szentháromság római katolikus templom, Fő u. 54.
Az Aquila János által 1377-ben festett freskók színvonalas bemutatás mellett egész évben 9.00–17.00 óráig megtekinthetők. A kulcs Szabó Eleknénél (30/448-9276) található.

Veleméri templom

Református templom

Bajánysenye
Az Őrség egyetlen klasszicista stílusú templomát 1821-ben szentelték fel. Főbejáratát faragott zsoltármotívumok díszítik. Előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Bajánysenyei templom kívülről Bajánysenyei templom belülről

A Millenniumi Emlékpark

Tujapark

Kossuth-fa Senyeházán, a református templom kertjében. Az emlékfát Kossuth halála után ültették, és a hársfa csemete törzsébe belemetszették Kossuth Lajos nevét — a felirat azóta hatalmas betűkké tágult. A helybéliek minden márciusban körülállják, és koszorút helyeznek el tövében.

Nagyboldogasszony ciszterci templom

Szentgotthárd
Magyarország harmadik legnagyobb barokk temploma, a város egyik jelképének tekinthető. A város barokk temploma és a kolostor 1748–64 között készült Franz Anton Pilgram bécsi építész irányításával. Belsejében a falfestmények a XVIII. századi barokk neves alkotóinak munkái. Előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Ciszterci templom

Pável Ágoston Múzeum

Szentgotthárd
Helytörténeti és nemzetiségi múzeum. Állandó kiállításai: „Délnyugat-Dunántúl fazekassága”, „A Szentgotthárd környéki szlovének” és „A szentgotthárdi sírlelet”.

Nyitva tartás:
január 1. – március 31., kedd: 10.00-18.00,
április 1. – december 1., kedd–vasárnap: 10.00–18.0

Hármashatár-kõ

Felsőszölnök
a falut egy 1378-as oklevél említi elõször. A régi plébánia épületében plébániatörténeti kiállítás látható. A Hármashatár-kõ a falu határában található. Itt van a magyar-osztrák-szlovén határ találkozási pontja. A Fő utcában található a XIX.század közepe táján épült daráló, volt vízimalom és olajprés. (Az őrségi magyar és vend konyha elengedhetetlen kelléke az illatos tökmagolaj.)

Hármashatárhegyi pihenő

Plébániatörténeti kiállítás

Felsöszölnök
A szlovén falvak plébánosainak állít emléket a régi paplakban egy állandó kiállítás. Nyitva tartás egész évben, érdeklődni Nagy Imrénél lehet a 94/434-143-as telefonszámon.

Pankasz

Pankaszi harangláb

Őriszentpéter

A maga 1300 lakosával valóságos város az Őrség apró települései között. Már évszázadok óta a környék központja. Őriszentpéter, Templomszer 17. A karzat felől megközelíthető templombelső és a templomtól déli irányban lévő régi téglaégető igazi kultúrtörténeti kuriózumot kínál. Egész évben szabadon látogatható.

Nevezetességei:

A XIII.sz.-ban épült katolikus templom, melynek közelében középkori téglaégetőt tártak fel.
A karzat felől megközelíthető templombelső és a templomtól déli irányban lévő régi téglaégető igazi kultúrtörténeti kuriózumot kínál. Egész évben szabadon látogatható.
A református templom 1790-ben készült el.
A művelődési házban található néprajzi kiállítás, amely az Őrség történetét hivatott bemutatni.

Nádtetős ház

Vissza a lap tetejére